Examples Of Simple Compound Sentences Into Complex Sentences

Learning about English grammar is not hard anymore because we have provided the all grammar material and English rules that will help you to understand the English Grammar. You can learn English grammar without going to any center.

So let’s move to our English grammar topic about simple compound sentences into complex sentences. We have provided simple compound in question section and complex sentences in answers.

Simple Compound (Exercise Monday Morning)

Q1: This was a vague possibility?

Ans: This was a possibility which was vague.

Q2: The old lady made one end of the silk thread fast to tom’s tooth?

Ans: It was the old lady who made the one end of the silk thread fast to tom’s tooth.

Q3: The groans ceased and the pain vanished from the toe?

Ans: When the groans ceased, the pain vanished from the toe.

Q4: It makes my flesh crawl to hear you?

Ans: It makes my flesh crawl when I hear you.

Q5: Monday morning found tom sawyer miserable?

Ans: When Monday morning came, Tom sawyer found himself miserable.

Q6: He generally began that day with wishing he had no intervening holiday?

Ans: He generally began that day by wishing that he had no intervening holiday.

Q7: When he found no ailment, he investigated?

Ans: He investigated again because no ailment was found.

Q8: Tom was panting with his exertions by this time?

Ans: Tom was panting because he had undergone many exertions.

Exercise Swami And His Father

Q1: Much to Swaminathan’s displeasure, his father’s courts closed in the second week of may?

Ans: Swaminathan felt very much displeased when his father’s courts closed in the second week of may.

Q2: On the very third day of his vacations, father commanded Swaminathan to come to him?

Ans: When it was the third day of his vacations father commanded Swaminathan to come to him.

Q3: Father was standing in the small Courtyard, wearing a dhoti and a banian?

Ans: When father was standing in the small courtyard, he was wearing a dhoti and a banian.

Q4: This dress indicated his intention not to go out?

Ans: This dress indicated that he did not intend going out.

Q5: By wandering he will die of sun-stroke?

Ans: He will die of sun-stroke if he keeps on wandering.

Q6: Swaminathan felt utterly helpless?

Ans: Swaminathan felt that he was utterly helpless.

Q7: He stood over Swaminathan and set him to dust books?

Ans: As he stood over Swaminathan he set him to dust books.

Q8: He expected to be contradicted?

Ans: He expected that he would be contradicted.

Q9: This is not the way to clean things?

Ans: This is not the way how things are cleaned.

Q10: This mouth began to water at the thought of mangoes?

Ans: His mouth began to water as he cleaned.

Q11: You can’t solve a simple problem?

Ans: You cannot solve a problem that is so simple.

Must Read: Examples Of Active And Passive Voice

Exercise All About A Dog

Q1: The bus stopped, and two women and a man got in together?

Ans: When the bus stopped, two women and a man got in together.

Q2: The conductor came in and took the fares?

Ans: When the conductor came in, he took the fares.

Q3: I had marked his as a man with a general vague grievance against everything?

Ans: I had marked him as a man who had a general vague grievance against everything.

Q4: Still the little dog blinked at the car lights, and the conductor walked to and fro on the pavement?

Ans: While the little dog went on blinking at the car lights, the conductor went on walking to and and fro on the pavement.

Q5: Some hard and fast rules like the rules of the road cannot be broken without danger to life and limb?

Ans: Some are hard and fast rules like the rules of the road which cannot be broken without danger to life and limb.

Q6: Take the dog out or this bus does not go?

Ans: If you do not take the dog out, this bus will not go.

Q7: The east wind cut like a knife?

Ans: The wind which came from the east cut like a knife.

Q8: The conductor pulled the bell and the bus stopped?

Ans: The bus stopped as the conductor pulled the bell.

Q9: He had evidently expected the challenge?

Ans: It was evident that he had expected the challenge.

Q10: He had been waiting for this opportunity?

Ans: This was the opportunity for which he had been waiting.

Exercise The Penguins

Q1: Reaching near them we found much to laugh at in the movements and appearance of these strange birds?

Ans: When we reached near them, we found much to laugh at in the movements and appearance of these strange birds.

Q2: To our surprise we found that these were no other than penguins?

Ans: We were surprised to find that they were no other than penguins.

Q3: It dived in a moment, and a few seconds afterwards, came out of the water far ahead?

Ans: It dived in a moment to come out of the Waterfar ahead after a few second had passed.

Q4: I have heard of a thing being neither fish, flesh, nor bird?

Ans: I have heard of a thing which was neither fish, nor flesh, nor bird.

Q5: We turned to look in the direction pointed out?

Ans: We turned to look in the direction which was pointed out to us.

Q6: We lay on our oars and gazed at the birds with surprise and pleasure?

Ans: As we lay on our oars we gazed at the birds with surprise and pleasure.

Q7: There was a penguin walking slowly along the shore with an egg under its tail?

Ans: There was a penguin which was walking slowly along the shore with an egg under its tail.

Leave a Comment