Examples Of Transform Into Complex Sentence

Q1: Swaminathan felt utterly helpless?

Ans: Swaminathan felt that he was utterly helpless.

Q2: I want to get away before prayer time?

Ans: I want that I should get away before prayer time.

Q3: The wind cut like a knife?

Ans: The wind cut as if it were a knife

Q4: The lovely house does not cost a great deal?

Ans: The house which is lovely does not cost a great deal.

Q5: A pompous journalist wanted to go on a jungle patrol?

Ans: A journalist who was pompous wanted to go on a jungle patrol

Q6: They reached the top and looked for the enemy?

Ans: As soon as they reached the top, they looked for the enemy.

Q7: I like doing a little job of this sort?

Ans: I like doing a little job that is of this sort.

Q8: The long day was over and the sun disappeared into sea?

Ans: When the long day was over, the sun disappeared into sea.

Q9: His mouth began to water at the thought of mangoes?

Ans: His mouth began to water when he thought of mangoes.

Q10: I saw the boy, I met him earlier?

Ans: I saw the boy when I had met earlier.

Q11: I came and I was conquered?

Ans: As soon as I came, I was conquered.

Q12: He caught the spider carefully and took it to the window?

Ans: Catching the spider carefully he took it to the window.

Q13: Being late, Susan had to run?

Ans: As Susan was late, she had to run.

Q14: I had undertaken this perilous swim?

Ans: I had undertaken the swim which was perilous.

Q15: Mathilde suffered ceaselessly feeling herself born to enjoy?

Ans: Feeling that she was born to enjoy mathilde suffered ceaselessly.

Q16: I do not see anything harmful in it?

Ans: I do not see in it anything which is harmful.

Q17: The beating was painful to him and he cried out?

Ans: He cried out because the beating was painful to him.

Q18: He would lift up the picture and drop it?

Ans: He would drop the picture which he had lifted.

Q19: They reached the top and looked for the enemy?

Ans: As soon as they reached the top they looked for the enemy.

Q20: The pale faced man peered down the microscope?

Ans: The man who had a pale face peered down the microscope.

Q21: It makes my flesh crawl to hear you?

Ans: When I hear you, it makes my flesh crawl.

Q22: Raju went crazy to see the tribe coming?

Ans: Raju went crazy when he saw the tribe coming.

Q23: It makes my flesh crawl to hear you?

Ans: When I hear you, it makes my flesh crawl.

Q24: He came of a rich and noble family?

Ans: He came of a family that was rich and noble.

Q25: The bus stopped, two women and a man got in together?

Ans: As soon as the bus stopped, two women and a man got in together.

Q26: The lady felt giddy and sank down on the floor?

Ans: As the lady felt giddy, she sank down on the floor.

Q27: I looked at the pulpit made of finely carved wood?

Ans: I looked at the pulpit which was made of finely carved wood.

Q28: The lady felt giddy and sank down on the floor?

Ans: As soon as the lady felt giddy, she sank down on the floor.

Q29: I like doing a sum of this type?

Ans: I like doing a sum which is of this type.

Q30: This was the opportunity to earn some sympathy?

Ans: This was the opportunity which could earn some sympathy.

Q31: Hearing his words, we felt ashamed?

Ans: When we heard his words, we felt ashamed.

Q32: The conductor came in and took the fares?

Ans: When the conductor came in, he took the fares.

Q33: I later found it wanting in accuracy?

Ans: I later found that it was wanting in accuracy.

Q34: I was decided to stop making mines?

Ans: It was decided that they should stop making mines.

Q35: I can offer you no other guarantee?

Ans: I can offer you nothing which may be called another guarantee.

Q36: Monday morning found tom miserable?

Ans: When monday morning came, Tom found himself miserable.

Q37: I know you to be the noblest of men?

Ans: I know that you are the noblest of men.

Q38: No aliment was found and he investigated again?

Ans: When he found no ailment, he investigated again.

Q39: They sat on their short legs?

Ans: They sat on their legs which were short.

Q40: I do not expect to see him back here?

Ans: I do no expect that I shall see him back here.

Q41: Tom was panting with his exertions by this time?

Ans: Tom was painting because he had undergone many excertions by this time.

Q42: He came of a family which was rich and noble?

Ans: He came of a family which was rich and noble.

Q43: The girl made a frank reply?

Ans: The girl made a reply which was frank.

Q44: You can’t solve a simple problem?

Ans: You can’t solve a problem that is so simple.

Q45: She would be caned and she had no excuse?

Ans: She would be caned as she had no excuse.

Q46: She had evidently expected the challenge?

Ans: It was evident that she had expected the challenge.

Q47: My friends live in a wooden house?

Ans: My friend live in a house that is wooden.

Q48: The island seemed to be divided into squares?

Ans: It seemed that the island was divided into squares.

Q49: Take the dog out or the bus does not go?

Ans: If you do not take the dog out, the bus does not go.

Q50: She reminds me of snow covered peaks?

Ans: She reminds me of peaks that are snow covered?

Leave a Comment